Καλώς ορίσατε στην πλατφόρμα του προγράμματος Employability της PRAKSIS.   

facebooknew linkedInnew

Athens Solidarity Center

 Υπηρεσίες

Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας

Το Κέντρο Αλληλεγγύης προσφέρει δωρεάν πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (όπως π.χ. ανασφάλιστοι), με με γενικό ιατρό, οδοντίατρο, γυναικολόγο, ορθοπεδικό, οφθαλμίατρο, δερματολόγο, καρδιολόγο και ψυχίατρο. Επίσης παρέχεται φαρμακευτική αγωγή όταν κρίνεται απαραίτητο.

Νομική συμβουλευτική υποστήριξη

Προσφέρεται δωρεάν, ανεξάρτητη νομική συμβουλευτική υποστήριξη για ζητήματα καταναλωτικά, εργασιακά, κοινωνικής πρόνοιας (ελάφρυνση από χρέη που έχουν προκύψει από πιστωτικές κάρτες, υποθήκες και ακίνητα), καθώς και ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, προβλέπεται η δυνατότητα νομικής εκπροσώπησης ενώπιον του δικαστηρίου από τους συνεργαζόμενους δικηγόρους του Κέντρου Αλληλεγγύης.

Υπηρεσίες απασχόλησιμότητας

Παρέχονται υπηρεσίες επαγγελματικής συμβουλευτικής (συμβουλευτική υποστήριξη σε θέματα ανάπτυξης δεξιοτήτων και κατάρτισης, διερεύνησης επαγγελματικών ενδιαφερόντων και προσανατολισμού, προετοιμασία για παρουσία σε επαγγελματική συνέντευξη, μεθοδολογία αναζήτησης εργασίας, σύνταξη βιογραφικού σημειώματος, δωρεάν πλοήγηση στο διαδίκτυο για αναζήτηση εργασίας και η δυνατότητα δικτύωσης με πιθανούς εργοδότες μέσω της καινοτόμου διαδικτυακής πλατφόρμας που διαθέτει το Κέντρο Αλληλεγγύης. Μέσω της υπηρεσίας αυτής το Κέντρο παρέχει βοήθεια στους ενδιαφερόμενους πολίτες, προκειμένου να μεγιστοποιηθούν οι πιθανότητές τους να βρουν εργασία.

Υποστήριξη παιδιών και οικογένειας

Στο Κέντρο Αλληλεγγύης λειτουργεί η Τηλφεωνική Γραμμή 11525 για ανήλικα παιδιά. Γονείς, εκπαιδευτικοί, παιδιά και έφηβοι μπορούν να καλούν για συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη, πληροφορίες και καταγγελίες σχετικά με κακοποίηση και παραμέληση ανηλίκων. Επιπλέον, το Κέντρο Συμβουλευτική στον ίδιο χώρο, προσφέρει σε μητέρες/γονείς και οικογένειες συμβουλευτική και καθοδήγηση μέσω προσωπικών συνεδριών και ειδικών σεμιναρίων, καθώς και ομάδων υποστήριξης από εξειδικευμένους επαγγελματίες. Τέλος, στο Κέντρο Αλληλεγγύης προσφέρονται και υπηρεσίες φιλοξενίας και δημιουργικής απασχόλησης παιδιών.

Υπηρεσία Ασύλου

Αποστολή της Υπηρεσίας σύμφωνα με το νόμο είναι η εφαρμογή της εθνικής νομοθεσίας για την παροχή πολιτικού ασύλου και άλλων μορφών διεθνούς προστασίας σε αλλοδαπούς που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους λόγω δικαιολογημένου φόβου δίωξης για λόγους φυλετικούς, θρησκευτικούς, εθνικής καταγωγής, πολιτικών πεποιθήσεων ή συμμετοχής σε ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα, οι οποίοι δεν μπορούν ή δεν επιθυμούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Όπως προβλέπει ο νόμο, η Υπηρεσία, παραλαμβάνει εξετάζει και αποφασίζει, βάσει της εθνικής νομοθεσίας και των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας, για τα αιτήματα ασύλου που υποβάλλονται στη χώρα μας. Η Υπηρεσία επίσης συμβάλλει στη διαμόρφωση της εθνικής πολιτικής για τη διεθνή προστασία και τη συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς και την Ευρωπαϊκή Ένωση στους τομείς δραστηριότητάς της.

Οι Συνεργάτες

PRAKSIS (www.praksis.gr)
praksisast Η PRAKSIS, ανεξάρτητη Μη Κυβερνητική Οργάνωση, έχει ως κύριο στόχο τον σχεδιασμό, εφαρμογή και υλοποίηση      ανθρωπιστικών και αναπτυξιακών προγραμμάτων Κοινωνικής Στήριξης και Ιατρικής Συνεργασίας. Τα προγράμματα      της PRAKSIS προσφέρουν υποστήριξη και υπηρεσίες σε κάθε συνάνθρωπό μας που βιώνει κοινωνικό ή / και      οικονομικό αποκλεισμό και στερείται βασικών αγαθών, ανεξάρτητα από φύλο, χρώμα, εθνικότητα, φυλή, πολιτική ή θρησκευτική κατεύθυνση και σεξουαλικό προσανατολισμό. Μεταξύ των ωφελούμενων της PRAKSIS είναι οικογένειες που πλήττονται από την οικονομική κρίση, άποροι, άστεγοι, ανασφάλιστοι, οικονομικοί μετανάστες, αιτούντες άσυλο, πρόσφυγες, ασυνόδευτοι ανήλικοι, Ρομά, αποφυλακισμένοι. Οι υπηρεσίες που παρέχονται είναι άμεση και δωρεάν πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα, ψυχοκοινωνική υποστήριξη, εργασιακή συμβουλευτική και προώθηση στην εργασία, νομική συμβουλευτική, στέγαση, παρεμβάσεις δημόσιας υγείας, δωρεάν εξετάσεις για τον HIV και την Ηπατίτιδα Β και C, βασικές υπηρεσίες υγιεινής.

ΑΡΣΙΣ (www.arsis.gr)
arsislΗ ΑΡΣΙΣ είναι Μη Κυβερνητική Οργάνωση εξειδικευμένη στην κοινωνική υποστήριξη των νέων και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Βασικός άξονας των δράσεων της ΑΡΣΙΣ είναι η υποστήριξη, η επανένταξη, η   εκπαίδευση, η εξασφάλιση στέγης και εργασίας,η υπεράσπιση των δικαιωμάτων, η ευαισθητοποίηση των πολιτών και η καλλιέργεια πνεύματος εθελοντισμού και αλληλεγγύης. Δραστηριοποιείται ενάντια στις διακρίσεις, στη φτώχεια και την περιθωριοποίηση. Ιδρύθηκε το 1992 και λειτουργεί με κέντρα στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Αλεξανδρούπολη, το Βόλο και την Κοζάνη.

Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού (www.ddp.org.gr)
diktiolΤο Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού είναι μη κερδοσκοπικό σωματείο, που ιδρύθηκε το 2004, με στόχο την     ευαισθητοποίηση και παρέμβαση στα προβλήματα που αφορούν τα Δικαιώματα του Παιδιού. Έχει αναπτύξει           πρωτοβουλίες και δράσεις σχετικά με την εφαρμογή της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού του ΟΗΕ στη χώρα μας, καθώς επίσης και για το σεβασμό της διαφορετικότητας και τις διακρίσεις. Τα μέλη του είναι εκπαιδευτικοί,γονείς, πανεπιστημιακοί, συγγραφείς, καλλιτέχνες και παιδιά, που δρουν εθελοντικά μέσα και έξω από τη σχολική κοινότητα, πραγματοποιούν έρευνες, καμπάνιες και προγράμματα.

Μαζί για το Παιδί (mazigiatopaidi.gr)
mazil
Η Ένωση «Μαζί για το Παιδί» αποτελείται από 10 κοινωφελείς φορείς μη κερδοσκοπικούχαρακτήρα, που ξεκίνησαν τη συνεργασία τους το 1996, με στόχο τη στήριξη και βοήθεια του άπορου, άρρωστου και κοινωνικά περιθωριοποιημένου παιδιού. Το «Μαζί για το Παιδί» αγκαλιάζει και υποστηρίζει ετησίως πάνω από 20.000 παιδιά στη χώρα μας με νοητική υστέρηση, κινητικές δυσκολίες, βαριές αρρώστιες και άλλα οικογενειακά προβλήματα, προσφέροντάς τους καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και ένα καλύτερο μέλλον.

 

Solidarity Now

tΤο Solidarity Now είναι ένα δίκτυο ανθρώπων και οργανώσεων στην Ελλάδα που συνεργάζονται για να βοηθήσουν αυτούς που πλήττονται περισσότερο από την κρίση. Το Solidarity Now υποστηρίζει ομάδες της κοινωνίας των πολιτών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και δημιουργεί Κέντρα Αλληλεγγύης - χώρους στους οποίους μπορούν να συγκεντρώνονται όσοι πλήττονται από την κρίση και να βρίσκουν λύσεις στα κοινά τους προβλήματα.

Το Solidarity Now ολοκλήρωσε ένα πρόγραμμα παροχής θέρμανσης στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα αυτό διέθεσε €700.000 ($1 εκατομμύριο) στην παροχή πετρελαίου θέρμανσης σε διάφορα ιδρύματα της Ελλάδας όπως σχολεία, κέντρα ημερήσιας φροντίδας, αθλητικά κέντρα και γηροκομεία. Το πρόγραμμα παροχής θέρμανσης αποτέλεσε κοινή προσπάθεια του Solidarity Now και διαφόρων ΜΚΟ, όπως οι Γιατροί του Κόσμου, το Χαμόγελο του Παιδιού αλλά και πολλών δήμων σε ολόκληρη την Ελλάδα όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, το Κερατσίνι-Δραπετσώνα, η Στυλίδα και το Πέραμα.

Στη Θεσσαλονίκη, το Solidarity Now υποστήριξε ένα κοινωνικό πρόγραμμα διάθεσης τροφίμων σε συνεργασία με το Δήμο και την εταιρεία «Μαρινόπουλος» για την περίοδο Νοεμβρίου 2013 - Απριλίου 2014, ενώ έχει επίσης προσφέρει υποστήριξη μέσω του προγράμματος παροχής θέρμανσης.

Το 2012, το Open Society Foundations ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα αλληλεγγύης στην Ελλάδα για την ενίσχυση υφισταμένων προσπαθειών και στοχεύουν στην αντιμετώπιση των άμεσων και πιεστικών αναγκών των ανθρώπων που πλήττονται από την κρίση. Το πρόγραμμα αυτό με την επωνυμία Solidarity Now στοχεύει στη δημιουργία Κέντρων Αλληλεγγύης. Τα Κέντρα Αλληλεγγύης θα λειτουργούν ως κόμβοι για τη φιλοξενία των δραστηριοτήτων των κατά τόπους ΜΚΟ και θα παρέχουν σειρά υπηρεσιών, όπως ιατρική βοήθεια, νομική υποστήριξη σε άτομα που διατρέχουν κίνδυνο έξωσης ή χρεωκοπίας, καθώς και υπηρεσίες επαγγελματικής αποκατάστασης.

 

 Συγχρηματοδότηση

Solidarity Now (www.solidaritynow.org)
 
tΗ οικονομική κρίση στην Ελλάδα έχει μετατραπεί σε μια πρωτοφανή κοινωνική κρίση, οδηγώντας ένα σημαντικό μέρος των συμπολιτών μας σε αδιέξοδο, στερώντας τους βασικά αγαθά, όπως η υγειονομική περίθαλψη και η νομική προστασία,καθιστώντας την ανάγκη για αλληλεγγύη πιο επιτακτική από ποτέ. Το Solidarity Now υποστηρίζει όλα τα μέλη της κοινωνίας και μέσα από τη λειτουργία του Κέντρου Αλληλεγγύης στην Αθήνα προσφέρει ένα χέρι βοήθειας σε όλους όσους έχουν ανάγκη.
 
 
European Economic Area (EEA) Grants (www.eeagrants.org)
 
eealogoNEWWHITEΤο European Economic Area (EEA) Grants ιδρύθηκε το 1994 και αποσκοπεί στην καταπολέμηση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων στην Ευρώπη. Χρηματοδοτείται από κοινού από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία, ενώ οι δραστηριότητες του έχουν σαν στόχο την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των χωρών της Ευρώπης, με επίκεντρο τις χώρες της κεντρικής και νότιας Ευρώπης.
 
 
Δήμος Αθηναίων (www.cityofathens.gr)
 
dimosathΟ δήμος Αθηναίων, στηρίζοντας όσους επλήγησαν από την κρίση,ενεργοποιεί μια ουσιαστική συνεργασία με αξιόπιστους κοινωνικούς φορείς. Μετατρέποντας το παλαιό Φρουραρχείο Αθηνών σε ένα πραγματικό «Φρουραρχείο Αλληλεγγύης», δίνει στέγη στις δράσεις τους, σε έναν χώρο που ήδη λειτουργεί ο Κόμβος Αλληλοβοήθειας Πολιτών, μία κύρια δομή του Κέντρου Υποδοχής & Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων. Ο Α’ όροφος του Φρουραρχείου αποτελεί από το 2012 «σημείο συνάντησης» δωρητών και ωφελουμένων, όπου καθημερινά δωρίζονται και διατίθενται τρόφιμα, φάρμακα, ρούχα και είδη πρώτης ανάγκης. Ό,τι σου περισσεύει, κάποιος το χρειάζεται!».